«Η διαδικασία της κάλπης δε συνιστά δημοκρατική επιλογή για τον πολίτη, αλλά εγκλωβισμό σε ένα σύστημα αυτοτροφοδοτούμενης κομματοκρατίας»

Γιώργος Κοντογιώργης: «Καμία νομιμοποίηση στο σύστημα “εκλόγιμης μοναρχίας”», Νέα Κρήτη, 03.05.2023

Ο Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4, εξηγεί γιατί κατά την οπτική του «η διαδικασία της κάλπης για την εκλογή “μονάρχη”, όπως ορίζεται στις μέρες μας ο πρωθυπουργός στο κοινοβουλευτικό σύστημα της αντιπροσώπευσης, δεν συνιστά ουσιαστικά δημοκρατική επιλογή για τον πολίτη, αλλά εγκλωβισμό σε ένα σύστημα αυτοτροφοδοτούμενης κομματοκρατίας και των προνομίων της. Αυτό το σύστημα δεν έχει θέμα συνταγματικότητας των πλαισίων που το ίδιο έχει θέσει, ώστε με την ανάθεση δια της ψήφου των πολιτών να ασκεί διακυβέρνηση».

Το θέμα είναι, όπως λέει, η ίδια η αλλαγή του Συντάγματος με την καθιέρωση θεσμών και πρακτικών, όπως η ανακλητότητα ενός βουλευτή από το εκλογικό σώμα, ώστε οι πολίτες να μετέχουν ενεργά στη άσκηση των εξουσιών ενός δημοκρατικού συστήματος, που δεν αναθέτει απλά ο εντολέας άπαξ κάθε 4 χρόνια την εντολή και μετά αποφασίζει όπως θέλει ο εκάστοτε εκλεγμένος “μονάρχης”.

Αναγκαία διευκρίνηση: το συμβάν με τον πρόεδρο της Ανατολικής Γερμανίας Χόνεκερ ανάγεται στο Φθινόπωρο 1985, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όχι στο 1989, όπως εκ παραδρομής ειπώθηκε.

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: