Σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγικά στην πολιτική επιστήμη υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας»

Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας πραγματοποιεί το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2021 επιμορφωτικά σεμινάρια Πολιτικής Επιστήμης υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας του Καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νέους έως 35 ετών. Στόχος τους είναι η ανασύσταση του περιεχομένου βασικών εννοιών της Πολιτικής Επιστήμης σύμφωνα με την Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία (πολιτική, πόλη, πολιτεία, δημοκρατία, αντιπροσώπευση, θεσμοί, ελευθερία κ.λπ.), η θεωρητική τους προσέγγιση καθώς και η συνοπτική εξέτασή τους στη διαχρονία και τη συγχρονία του ελληνικού κόσμου, προκειμένου εντέλει να τεθούν σε συγκριτική αποτίμηση με την ιδεολογία της νεοτερικότητας.

Πρόγραμμα μαθημάτων

Μάθημα πρώτο: Εισαγωγή στις κεντρικές έννοιες της πολιτικής φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης. Η πηγή ανάδυσης της πολιτικής: η αρχαία ελληνική πόλη κράτος. Ο ορισμός της ελευθερίας και το ανάπτυγμά της.

Μάθημα δεύτερο: Η θεωρία των πολιτειών.  Από την απόλυτη μοναρχία στη δημοκρατία. Οι διαχρονικές κριτικές έναντι της δημοκρατίας και οι αρμόζουσες απαντήσεις.

Μάθημα τρίτο: Η ιστορία και οι θεσμοί της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν τελειώνει τον 4 αιώνα π.Χ. Η δημοκρατική συνέχεια εντός του ελληνικού κοσμοσυστήματος.

Μάθημα τέταρτο: Το ζήτημα της μετάβασης από τη φεουδαρχία στη νεοτερικότητα. Η νεοτερικότητα, οι θεσμοί και η ιδεολογία της.

Μάθημα πέμπτο: Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση.

 

Εισηγητές σεμιναρίων

Κοντογιώργης Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αμάραντος Σωτήρης, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Παππάς Νίκος, Πολιτικός Επιστήμονας

Δάβαρης Δημήτρης, Ψυχολόγος

 

Η διεξαγωγή των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ενώ δεν θα υπάρχει κόστος για τους συμμετέχοντες.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 6/4, 13/4, 20/4, 27/4, 11/5

Έναρξη μαθημάτων: 6 Απριλίου 2021

Πληροφορίες-Δήλωση συμμετοχών:
Νίκος Παππάς, 6986601599
και στο
mail cosmosystem.democracy@gmail.com

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: