Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας πραγματοποιεί το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2022 επιμορφωτικά σεμινάρια Πολιτικής Επιστήμης υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας του Καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νέους έως 35 ετών. Στόχος τους είναι η ανασύσταση του περιεχομένου βασικών εννοιών της Πολιτικής Επιστήμης σύμφωνα με την Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία (πολιτική, πόλη, πολιτεία, δημοκρατία, αντιπροσώπευση, θεσμοί, ελευθερία κ.λπ.), η θεωρητική τους προσέγγιση καθώς και η συνοπτική εξέτασή τους στη διαχρονία και τη συγχρονία του ελληνικού κόσμου, προκειμένου εντέλει να τεθούν σε συγκριτική αποτίμηση με την ιδεολογία της νεοτερικότητας.

Θεματικοί κύκλοι σεμιναρίων

1. Εισαγωγή στις κεντρικές έννοιες της πολιτικής φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης. Η πηγή ανάδυσης της πολιτικής: η αρχαία ελληνική πόλη κράτος. Ο ορισμός της ελευθερίας και το ανάπτυγμά της.

2.Η θεωρία των πολιτειών. Από την απόλυτη μοναρχία στη δημοκρατία. Οι διαχρονικές κριτικές έναντι της δημοκρατίας και οι αρμόζουσες απαντήσεις.

3.Η ιστορία και οι θεσμοί της αθηναϊκής δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν τελειώνει τον 4 αιώνα π.Χ. Η δημοκρατική συνέχεια εντός του ελληνικού κοσμοσυστήματος.

4. Το ζήτημα της μετάβασης από τη φεουδαρχία στη νεοτερικότητα. Η νεοτερικότητα, οι θεσμοί και η ιδεολογία της.

5. Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση.

Οι θεματικοί κύκλοι θα πραγματοποιηθούν σε σειρά 7 σεμιναρίων

Εισηγητές σεμιναρίων
• Κοντογιώργης Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Πολύβια Παραρά επισκέπτρια επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος κλαδικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ των ΗΠΑ
• Αμάραντος Σωτήρης, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, διδάσκων στο τμήμα ξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου

Η διεξαγωγή των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, Τετάρτες 7μμ έως 9μμ,.

Δεν θα υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 30 Μαρτίου – 6 Απριλίου -13 Απριλίου- 27 Απριλίου – 4 Μαΐου -11 Μαΐου – 18 Μαΐου

Πληροφορίες-Δήλωση συμμετοχών: στο mail cosmosystem.democracy@gmail.com και στο 6986601599

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Μαρτίου 2022

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: