Μνήμη Ελένης Ζωγράφου Μεϋνώ
Μια οικουμενική ελληνίδα έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου (2015). Η Ελένη, σύντροφος στη ζωή του μεγίστου των πολιτολόγων JeanMeynaud, άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας διανύσει μια ζωή αφιερωμένη στους αδύναμους, στους πάσχοντες, στην κοινωνική συλλογικότητα, στον ελληνισμό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επιστήμη. Η ζωή της δίπλα στον Ζαν Μεϋνώ ώθησε τον τελευταίο να ασχοληθεί με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα σε μια περίοδο επώδυνη για τη χώρα, εκείνη της δικτατορίας.
Τα έργα του «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», «Η βασιλική εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό του Ιουλίου 1965», «Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 1967», «Υπόμνημα για την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα» και πολλά άλλα, αποτέλεσαν τη θεμέλια βάση της μεταπολεμικής πολιτικής επιστήμης στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της αντίστασης εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος. Η πολύχρονη συνεργασία μου μαζί της στην Ελληνική Εταιρία Πολιτικής Επιστήμης, η ενεργός παρουσία της για τη στήριξη της ανοικοδόμησης και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της, σε ένα περιβάλλον όπου το διακύβευμα αυτό αποτελούσε αδίκημα, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, υπήρξε πολύτιμη. Συνεργασία, που συνεχίσθηκε αργότερα, στο πλαίσιο του δημιουργήματός της, της Ένωσης Καταναλωτών, αλλά και σε πολλές άλλες ομάδες ή κινήσεις πρωτοβουλίας, όπου αγωνίσθηκε με συνέπεια και αφοσίωση.  Η μακρά και εγκάρδια φιλία που μου χάρισε, οι ατέρμονοι διάλογοι μαζί της στην Αθήνα και στο Παρίσι, το αξιωματικά προοδευτικό περιεχόμενο της σκέψης της και η ανθρωποκεντρική προσημείωση της κοινωνικής της αγωνίας και προσφοράς, αποτέλεσαν για εμένα ένα κεφάλαιο τιμής και ευθύνης. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Ελένη Ζωγράφου Μεϋνώ θα παραμείνει στη μνήμη της ιστορίας ως μια παραδειγματική ελληνίδα και, γενικότερα, ως μια χαρισματική προσωπικότητα της εποχής μας.  
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στο Παρίσι, την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου.

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: