Πηγή LoMak

Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ1”, στις 7.5.2012.

Η ετυμηγορία της κοινωνίας: Οι πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, οικουμενική, με πρόγραμμα την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος και του κράτους, υπερβαίνοντας τον εαυτό τους, ή να παραδώσουν αυτοβούλως τη σκυτάλη, πριν τους αναγκάσει γι’αυτό η κοινωνία ή καταρρεύσουν μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύουν στον ορίζοντα της χώρας. Η κοινωνία, έχοντας επίγνωση ότι αιτία του μνημονίου είναι η κομματοκρατική δυσμορφία του πολιτικού συστήματος και το δυναστικό κράτος, γνωρίζει ότι η έξοδος από την κρίση συνδέεται άρρηκτα με την υπέρβασή τους. Ώστε, η επικέντρωση της πολιτικής αντίθεσης, κατά τρόπο μονοσήμαντο, στο μνημόνιο, ομολογεί την αντιδραστική εμμονή των δυνάμεων της κομματοκρατίας να παρακάμψουν ομογνωμόνως την εντολή της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διατηρήσουν το κεκτημένο της ηγεμονίας και της ασύδοτης λεηλασίας της. Ασελγώντας, καταφανώς, πάνω στο πτώμα της Ελλάδας, διαγκωνίζονται για το “συμπτωματικό αποτέλεσμα” (το μνημόνιο) αντί για την αιτία (το πολιτικό σύστημα και το κράτος). Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα “μνημόνιο” για το κράτος και όχι εναντίον της κοινωνίας. Εάν συνεχίσουν να προσποιούνται ότι αγνοούν το πρόβλημα και, προφανώς, την ετυμηγορία της κοινωνίας, θα καταρρεύσουν, συμπαρασύροντας την κοινωνία στον Καιάδα της ιστορίας.  

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: