Γ. Κοντογιώργης – Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ολιγάρχες» – 26.6.14

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης παρουσιάζει το βιβλίο του «Οι Ολιγάρχες – Η δυναμική της υπέρβασης και η αντίσταση των συγκατανευσιφάγων» και συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό στις 26 Ιουνίου 2014 στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

Ο Γ. Κοντογιώργης στο νέο του βιβλίο ανατέμνει ον χαρακτήρα του σημερινού πολιτικού συστήματος, το οποίο το ορίζει ως αυστηρά ολιγαρχικό και ως προς τη δομή του και ως προς τις πολιτικές του. Διευκρινίζει επίσης την λεηλατική απόκλιση της ελληνικής ολιγαρχίας και τον παραδοσιακά υποτελή της ρόλο, ενώ αναδεικνύει επίσης το αυστηρά συντηρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κρατική / παρακολουθηματική της νεοτερικότητας διανόηση. Για να καταδείξει τον ολιγαρχικό χαρακτήρα της νεοτερικής πολιτείας ο συγγραφέας την αντιπαραβάλλει με την αντιπροσωπευτική και τη δημοκρατική πολιτεία. Με τον τρόπο αυτόν κάνει φανερή την αιτία που η ολιγαρχία των αγορών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο επέβαλε την ολοκληρωτική της κυριαρχία και ανέτρεψε σε ελάχιστες δεκαετίες τις κατακτήσεις αιώνων της κοινωνίας των πολιτών. Είναι προφανές ότι μόνη λύση στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον είναι η μετάβαση στην αντιπροσωπευτική πολιτείας, δηλαδή η θεσμική είσοδος της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: