Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής “Life” της 17.6.2013 και στην δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου. 

Ένα διαφορετικό παράδειγμα για μια ΕΡΤ δημοσίου συμφέροντος. Η θητεία μου στην ΕΡΤ το 1985 και 1989 (επίκαιρο απόσπασμα από ένα προηγούμενο σχόλιο).
 ” Στους τέσσερις και κάτι μήνες που έμεινα τότε στην κρατική ρ/τ, έγιναν τόσες δομικές παρεμβάσεις και οικονομίες κλίμακας, ώστε για πρώτη φορά και, εάν δεν λαθεύω, για τελευταία, δημοσιεύθηκε πλεονασματικός προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος. Αυτό έγινε, συγκεκριμένα, εφικτό, παρόλον ότι πολλαπλασιάσθηκε ο χρόνος του προγράμματος. Έγινε 24ωρος, με την προσθήκη μιας τρίωρης πρωινής και μιας δίωρης μεσημβρινής παραγωγής.
          Όλες οι παραγωγές ήταν εσωτερικές: η πρωινή, η μεσημβρινή, το θέατρο της Δευτέρας, που επανήλθε από τη Διοίκησή μου, οι εβδομαδιαίες με διεθνή θέματα, οι αθλητικές κλπ. Με άλλα λόγια, ο πολλαπλασιασμός του χρόνου μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, δεν επέφερε την αύξηση των εξωτερικών παραγωγών. Αντιθέτως. Οι εξωτερικές παραγωγές που διατηρήθηκαν (για το σύνολο της ΕΡΤ), κάλυπταν μόλις 3 έως 3,5 ώρες την εβδομάδα, στο σύνολο του 24ώρου ημερησίου προγράμματος. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για παραγωγές με μεγάλη ιστορία και συμβολή όπως το 15ήμερο Παρασκήνιοκαι το Μονόγραμμα. Οι τότε εσωτερικές παραγωγές είναι 4 έως 5 φορές περισσότερες, συγκρινόμενες με τις σημερινές, παρόλες τις σαφώς περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες της τότε ΕΡΤ.
          Στις ανωτέρω παραγωγές πρέπει να προσθέσουμε τις ειδησεογραφικέςκαι τις ενημερωτικές, που ήσαν όλες εσωτερικές. Οι παραγωγές αυτές πολλαπλασιάσθηκαν επίσης για δυο λόγους: πρώτον, επειδή η διάρκεια της θητείας μου συνέπεσε με πολλές εκλογές, τις οποίες η ΕΡΤ όφειλε να καλύψει ως έχουσα το ρ/τ μονοπώλιο. Δεύτερον, και κυρίως, διότι απελευθέρωσα την ΕΡΤ από την χειραγώγηση (τη διαπλοκή και ευρέως της διαφθορά) της κομματοκρατίας. Έθεσα εκτός τη διακομματικήεπιτροπή, που λυμαίνονταν τον Οργανισμό και απαγόρευσα ρητώς τη μετάδοση των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Αντ’αυτών, επέβαλα τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών με δημοσιογράφους και τα θεματικά “πάνελ” πολιτικών στελεχών και διανοουμένων.
 Προσθέτω τέλος ότι μεταξύ των άλλων, μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε η διοίκησή μου, ήταν και αυτή της δημιουργίας της Διεύθυνσης Αρχείου-Μουσείου, προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ο οπτικοακουστικός μας πολιτισμός. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε το παραγόμενο (ειδησεογραφικό, ενημερωτικό, πολιτισμικό κλπ) οπτικοακουστικό υλικό κατεστρέφετο ολοσχερώς!..
          Ήταν τόσο διάχυτη η βεβαιότητα ότι η ΕΡΤ ήταν κομματικό φέουδο, που ο Πρόεδρος της Πολιτείας, αξίωσε να απολύσω τον Διευθυντή Ειδήσεων επειδή δεν υπέκυψε στις αξιώσεις του. Από την πλευρά μου, κήρυξα τον Πρόεδρο έκνομο, καθώς εκινείτο εκτός συνταγματικής νομιμότητας, και απαγόρευσα τη μετάδοση “της εικόνας και του λόγου του”, έως ότου αποκαταστήσει (Βλέπε μέρος της σχετικής αλληλογραφίας με την κυβέρνηση στο Ρ.Σωμερίτης, Ο Ξενόφερτος, Εστία, Αθήνα, 1990).
          Στο ζήτημα της κάθαρσης: έστειλα περισσότερους από δέκα φακέλους διαφθοράς στη δικαιοσύνη (κλοπές υλικού, χρημάτων, δωροδοκίες, παράνομοι διορισμοί κλπ), ενώ αρνήθηκα να υπογράψω το διορισμό 2157 παρανόμων/προεκλογικών προσλήψεων, που είχε καθ’υπόδειξη της κυβέρνησης, αποφασίσει η προηγούμενη Διοίκηση.
          Προκειμένου να μπει σε υγιείς βάσεις το νέο ρ/τ τοπίο, που έμελε να δημιουργηθεί μετά την εισαγωγή της ιδιωτικής ρ/τ, επεξεργάσθηκα σχέδιο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ΕΣΡ, το οποίο υιοθέτησαν οι τότε πολιτικές δυνάμεις, πλην όμως στέγασαν σ’αυτό τη διακομματική επιτροπή, την οποία απέβαλα από την ΕΡΤ!… Συγχρόνως, συνέταξα τον “συνταγματικό” χάρτη, που αφορούσε στους κανόνες διαχείρισης της πολιτικής δυναμικής από την ΕΡΤ, ο οποίος μάλιστα υπεγράφη και από την ΕΣΗΕΑ.
          Η σύντομη θητεία μου στην ΕΡΤ, το 1989, έμεινε γνωστή ως “Δημοκρατική Άνοιξη“, η οποία συμπλήρωσε το εγχείρημα του (1,5 μηνός) του 1985.
          Τέλος, κατέλειπα ως καταπίστευμα ένα υπόμνημα/μελέτη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε κατ’εμέ να πραγματοποιηθούν από τους διαδόχους μου, ώστε η κρατική ρ/τ να ελευθερωθεί μονίμως από τον κλοιό της κομματοκρατίας και να ανταπεξέλθει με επάρκεια στη νέα εποχή όπου έμελε να συναντηθεί με την ιδιωτική ρ/τ και τις νέες τεχνολογίες. Μεγάλο μέρος του υπομνήματος αυτού δημοσιεύθηκε, μετά την αποχώρησή μου, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο….”.

- Διατηρείται το δικαίωμα αναδημοσιεύσης του παρόντος άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται η παρούσα ιστοσελίδα και ο συγγραφέας ως πηγή. -

Κοινοποίηση: